MÄnga Àr vi som redan i ung Älder blivit kritiserade nÀr vi uttryckt vÄr kreativa sida och fÄtt höra nÄgot i stil med:

– Du kan ju inte sjunga, nu sjöng du falskt!

– Har du mĂ„lat det dĂ€r, vad ska det förestĂ€lla? 

– Du har ingen taktkĂ€nsla det ser bara roligt ut nĂ€r du dansar! 

– Keramiker Ă€r inget riktigt jobb, det kan du inte försörja dig pĂ„!
 

Ja den sista kommentaren uttryckte min farfar föraktfullt nÀr jag glatt berÀttade att jag kanske ville bli keramiker. Detta var nÀr jag gick i Ärskurs 8 och jag Àlskade att hÄlla pÄ med lera och dreja. PÄ den tiden, kanske Àr det sÄ fortfarande fick man vÀlja sprÄk eller konst som tillvalsÀmne och jag hade konst. Det var de bÀsta lektionerna pÄ hela veckan, hÀr fick hela jag plats, blev sedd av en underbar lÀrarinna och tillika konstnÀr som uppmuntrade och utmanande mig pÄ precis rÀtt sÀtt. Jag brukade smita in pÄ lunchrasterna för att dreja eller göra klart nÄgot projekt. HÀr fick jag en möjlighet att vÀxa som mÀnniska, ta ansvar och utvecklas med glÀdje och lust.

Minns Àn i dag hur sÄrad jag blev av farfars nedlÄtande kommentar. Hans ord trÀffade mig som en kniv i hjÀrtat och jag var helt oförberedd pÄ att han skulle sÄga mig direkt.  Jag hade glatt och öppet delat nÄgot jag verkligen  Àlskade att göra och ville prova pÄ mer av genom prya hos en keramiker. SÄrad, arg och besviken lÀmnade jag matbordet. Det blev inget pryande hos en keramiker. Farfars ord satt kvar under mÄnga Är i mig. Nu idag över 40 Är senare vet jag farfar menade vÀl och förstÄr hans rÀdsla att prova pÄ yrken utifrÄn passion och glÀdje var en lyx som inte fanns nÀr han gjorde sina yrkesval.

Jag vet att jag inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r unik, de flesta av oss har haft liknande upplevelser under uppvĂ€xten. Inte sĂ„ konstigt att det Ă€r vanligt att vi bĂ€r pĂ„ mentala och emotionella blockeringar nĂ€r det kommer till att uttrycka vĂ„r kreativa sida. NĂ€r det resulterat i svidande kritik Ă€r det ”bĂ€ttre” att stĂ€nga ner glĂ€djen i att skapa och uttrycka frihetens flöde. Dessa nedstĂ€ngningar pĂ„verkar och blocker mĂ„nga omrĂ„den och Ă„r framöver, för de flesta hela livet…

NĂ€r jag utbildade EQ-terapeuter hade vi en hel veckas kurs i Kreativitet eftersom jag vet hur mĂ„nga av oss som bĂ€r pĂ„ blockeringar och ”osanningar” pĂ„ det kreativa omrĂ„det. PĂ„ schemat fanns tex att Befriande sĂ„ng dĂ€r vi hade en fantastisk sĂ„ngpedagog som bla undervisat pĂ„ sĂ„ngskola i Los Angeles. Han lockade oss att sjunga frĂ„n olika kĂ€nslor. Under flera dagar mĂ„lade vi Vedic Art, som utgĂ„r frĂ„n en friare form och Ă€r helt utan dömande eller kritiserande…det var helt underbart att vara i denna accepterande miljö !!!  DĂ€refter följdes kĂ€nslor och minnen som kommit upp med inre processer och sĂ„ mycket ”felprogrammeringar” som lösgjordes och helades dĂ€r. 

Deltagare uttryckte: Wow, sĂ„ hĂ€r ska det ju kĂ€nnas, tĂ€nk om jag hade vetat detta för 30 Ă„r sen….” Jag minns ocksĂ„ hur en kvinna berĂ€ttade facinerat nĂ€r vi haft vĂ„r frigörande dansdag: ”Jag kĂ€nner och har kontakt med underkroppen för första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nga Ă„r!”

Vi kommer att upptÀcka vÄr egen speciella geni nÀr vi slutar försöka anpassa oss till vÄr egna eller andras modeller, lÀr oss vara oss sjÀlva och tillÄter vÄr naturliga kanal att öppnas.

Shakti Gawain

Vilket omrÄde lÀngtar du efter att tillÄta dig att vara mer kreativ pÄ?

  • MĂ„leri
  • Musik
  • Skriva
  • Dansa
  • Sjunga
  • Meditera
  • Sy, bordera
  • Snickra, tĂ€lja
  • Lekfullhet i en nĂ€ra relation
  • …. eller nĂ„got annat du tycker Ă€r sĂ„ kul att du glömmer tid och rum

Kreativitet Àr naturens ordning. NÀr vi öppnar oss för vÄra kreativa kanaler öppnar vi ocksÄ till vÄrt inre. Det Àr det nÀstintill magiskt hur det pÄverkar och skapar förÀndringar i vÄra liv som vi inte ens kunde drömma om att det skulle. 

OM du Àr nyfiken pÄ att prova mÄleri och meditation har du en fin möjlighet att vara med pÄ vÄr MÄlarkurs online! Det Àr min 100% sanning att alla kan mÄla med rÀtt guidning och uppbackning.

MÄla med Mindfulness kursen hjÀlper dig att finna balans och kraft. Du blir inspirerad och fÄr mod att mÄla kreativt och utan dömande.
Se YouTube filmen nÀr Elin Mohede lÀrare i mÄleri, danslÀrare och kreativ pedagog berÀttar hur det kan se ut.

LÀs mer och gÄ kursen pÄ vÄr fina kursportal hÀr:  Human Potential Academy- MÄla med Mindfulness

Dela gÀrna detta för att sprida mÄlarglÀdje och livsharmoni till fler i dessa tider! 

… och sĂ„klart fĂ„r du gĂ€rna PRENUMERERA pĂ„ min YouTube kanal helt kostnadsfritt. Det betyder mycket att du stödjer mitt arbete dĂ€r🙏