Många är vi som redan i ung ålder blivit kritiserade när vi uttryckt vår kreativa sida och fått höra något i stil med:

– Du kan ju inte sjunga, nu sjöng du falskt!

– Har du målat det där, vad ska det föreställa? 

– Du har ingen taktkänsla det ser bara roligt ut när du dansar! 

– Keramiker är inget riktigt jobb, det kan du inte försörja dig på!
 

Ja den sista kommentaren uttryckte min farfar föraktfullt när jag glatt berättade att jag kanske ville bli keramiker. Detta var när jag gick i årskurs 8 och jag älskade att hålla på med lera och dreja. På den tiden, kanske är det så fortfarande fick man välja språk eller konst som tillvalsämne och jag hade konst. Det var de bästa lektionerna på hela veckan, här fick hela jag plats, blev sedd av en underbar lärarinna och tillika konstnär som uppmuntrade och utmanande mig på precis rätt sätt. Jag brukade smita in på lunchrasterna för att dreja eller göra klart något projekt. Här fick jag en möjlighet att växa som människa, ta ansvar och utvecklas med glädje och lust.

Minns än i dag hur sårad jag blev av farfars nedlåtande kommentar. Hans ord träffade mig som en kniv i hjärtat och jag var helt oförberedd på att han skulle såga mig direkt.  Jag hade glatt och öppet delat något jag verkligen  älskade att göra och ville prova på mer av genom prya hos en keramiker. Sårad, arg och besviken lämnade jag matbordet. Det blev inget pryande hos en keramiker. Farfars ord satt kvar under många år i mig. Nu idag över 40 år senare vet jag farfar menade väl och förstår hans rädsla att prova på yrken utifrån passion och glädje var en lyx som inte fanns när han gjorde sina yrkesval.

Jag vet att jag inte på något sätt är unik, de flesta av oss har haft liknande upplevelser under uppväxten. Inte så konstigt att det är vanligt att vi bär på mentala och emotionella blockeringar när det kommer till att uttrycka vår kreativa sida. När det resulterat i svidande kritik är det ”bättre” att stänga ner glädjen i att skapa och uttrycka frihetens flöde. Dessa nedstängningar påverkar och blocker många områden och år framöver, för de flesta hela livet…

När jag utbildade EQ-terapeuter hade vi en hel veckas kurs i Kreativitet eftersom jag vet hur många av oss som bär på blockeringar och ”osanningar” på det kreativa området. På schemat fanns tex att Befriande sång där vi hade en fantastisk sångpedagog som bla undervisat på sångskola i Los Angeles. Han lockade oss att sjunga från olika känslor. Under flera dagar målade vi Vedic Art, som utgår från en friare form och är helt utan dömande eller kritiserande…det var helt underbart att vara i denna accepterande miljö !!!  Därefter följdes känslor och minnen som kommit upp med inre processer och så mycket ”felprogrammeringar” som lösgjordes och helades där. 

Deltagare uttryckte: Wow, så här ska det ju kännas, tänk om jag hade vetat detta för 30 år sen….” Jag minns också hur en kvinna berättade facinerat när vi haft vår frigörande dansdag: ”Jag känner och har kontakt med underkroppen för första gången på många år!”

Vi kommer att upptäcka vår egen speciella geni när vi slutar försöka anpassa oss till vår egna eller andras modeller, lär oss vara oss själva och tillåter vår naturliga kanal att öppnas.

Shakti Gawain

Vilket område längtar du efter att tillåta dig att vara mer kreativ på?

  • Måleri
  • Musik
  • Skriva
  • Dansa
  • Sjunga
  • Meditera
  • Sy, bordera
  • Snickra, tälja
  • Lekfullhet i en nära relation
  • …. eller något annat du tycker är så kul att du glömmer tid och rum

Kreativitet är naturens ordning. När vi öppnar oss för våra kreativa kanaler öppnar vi också till vårt inre. Det är det nästintill magiskt hur det påverkar och skapar förändringar i våra liv som vi inte ens kunde drömma om att det skulle. 

OM du är nyfiken på att prova måleri och meditation har du en fin möjlighet att vara med på vår Målarkurs online! Det är min 100% sanning att alla kan måla med rätt guidning och uppbackning.

Måla med Mindfulness kursen hjälper dig att finna balans och kraft. Du blir inspirerad och får mod att måla kreativt och utan dömande.
Se YouTube filmen när Elin Mohede lärare i måleri, danslärare och kreativ pedagog berättar hur det kan se ut.

Läs mer och gå kursen på vår fina kursportal här:  Human Potential Academy- Måla med Mindfulness

Dela gärna detta för att sprida målarglädje och livsharmoni till fler i dessa tider! 

… och såklart får du gärna PRENUMERERA på min YouTube kanal helt kostnadsfritt. Det betyder mycket att du stödjer mitt arbete där🙏