Kvalitets tid med naturen gör oss lyckligare och kreativa

Studier visar att vandra har många fördelar på din psykiska och fysiska hälsa. Här är några av de positiva effekterna:

Vandrare är kreativa

Forskning visar att tillbringa tid utomhus ökar uppmärksamheten och den kreativa problemlösningsförmåga med 50 procent! Att interagera med naturen har verkliga, mätbara fördelar för kreativ problemlösning. Frisk luft, överskott på träd, underskott på tekniktillgång och långa promenader bidrar till att det kreativ flödet ökar mer än när vi sitter inomhus. Forskare från Stanford University Graduate School of Education  “I varje promenad med naturen, får man mycket mer än man söker.” 

Vandrare är lyckligare

Forskning visar att använda vandring som en extra behandling kan hjälpa människor med svår depression känna sig mindre hopplös, deprimerad och självmordsbenägen. För dem som inte lider av depression, erbjuder vandring fortfarande mentala fördelar. “Att vara ute i naturen, bort från vardag och teknik kan göra det möjligt för människor att få kontakt med sig själv och naturen på ett sätt som leder till fred och en känsla av välbefinnande.” Leigh Jackson-Magennis, REI utomhus program och Outreach New England marknadschef, huffington Post.

Vandrare håller formen

Att vandra är inte bara roligt, förklarar Dr Gafanovich utan ger också betydande fördelar för den mänskliga kroppen. Vandring är en bra form av konditionsträning som har potential att minska risken för hjärtsjukdomar, förbättra ditt blodtryck och ditt blodsocker. Bara en timmes vandring kan bränna mer än 500 kalorier och är ett bra sätt att få motion på. Vandringspåren är  mjukare för lederna än asfalt eller betong. Om du vandrar i berg och på högre höjder ökar dessutom förbränningen av kalorier.

Vandring läker

I en studie publicerad i International Journal of Sports Medicine mätte forskare oxidativ stress (vilken man tror spelar en roll i debuten, progression och vid återfall av cancer) andelen kvinnor med bröstcancer och män med prostatacancer före och efter vandring. Studien fann att långväga vandringar kan förbättra antioxidativa kapaciteten, vilket hjälper till att kämpa mot sjukdomen. En annan studie visade att de som överlevt bröstcancer ansåg att regelbunden fysisk aktivitet- många i form av vandring – kompletterat sin återhämtning från cancerbehandling.

Vandra dig genom livet återkoppla till din glädje

Min slutsats blir att om jag vill hålla mig frisk, glad och öka frihetskänslan i livet- då tar jag på mig vandringsskorna och ger mig ut i naturen.  Det stämmer helt klockrent för mig bara en kortare promenad på lunchen ner till vattnet eller i skogen gör att jag landar tillbaka på kontoret i balans och med ny energi.

När är den perfekta tiden då? Den är alltid nu och speciellt NU😉